The Mill Pool

Located within Open Countryside, the new houses replaced the former Mill Pool restaurant, which ceased business in 2014.

Planning was very concerned with the visual impact the new development might have and the need for it to be appropriate to its rural surroundings.

Muted materials, much more appropriate to this rural and historical Cheshire location were used and now the combination of brick and slate materials reflects local vernacular and now appears more recessive than the former white painted restaurant thus eliminating the previous stark visual effect across the lake.

The architectural style uses traditional materials but with modern, open plan internal layouts and increased areas of glazing to create pleasing internal and external aspects. An element of Arts and Crafts aesthetic was used with softer and simplified detailing, much more appropriate to the rural area.

In order to make the most of the lake side views, increased glass areas were introduced to the lake side elevations while Juliet balconies to the master bedrooms provide an attractive main feature, visible across the lake, whilst allowing views out across the lake from both floors.

These glass areas were given solid oak surrounds thus adding to the appealing external lake site aspect.

Now the soft boundary treatment, timber access gates and sandstone walling are in keeping with the local character and offer pleasing aspects from every angle.

Internally the homes benefit from under-floor heating throughout, bespoke, hand-painted kitchens and high quality fixtures and fittings.

  • Complex planning requirements
  • Solid oak glass gables
  • Water ways protection
  • Under-floor heating to ground & first floor
  • Water permeable block paving

Interested in Self-build?

  • Upload up to 5 files, max size 2mb per file.
    Drop files here or
    Accepted file types: pdf, jpg, jpeg, png, tif, doc, docx.
    • We'll never share your email address and you can opt out at any time.
      See Privacy policy

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.