When the clients saw this spectacular hill site plot they immediately realised its potential.

As the plot is situated right in the Cheshire Greenbelt planning permission could have been very difficult to obtain. However, as the plot was sold with an existing building on it we submitted a planning application for a replacement dwelling, that was granted.

When discussing the design of their new home the clients were understandably eager to make the most of the beautiful views. The solution was to move all living areas to the first and all bedrooms to the ground floor. In order to maximise on the views, we introduced a spacious balcony that is accessible from the lounge, kitchen and hall – now a favourite place to sit, relax and enjoy the scenery.

The main house entrance is at ground floor level. The first floor is conveniently reached via a bridge that links it to the rear garden.

The access to the site was – due to its hilly and residential location – restricted and at times difficult to manage. A site of this nature was extremely cramped with trades vehicles often having to park on the residential street. Our Site Manager needed to show an exceptional high level of consideration and respect towards other residents, in order to keep the level of disturbance for them and the build as low as possible.

The house has a total floor area of 2,863 sqft (266 sqm), 4 double bedrooms, 3 reception rooms, open plan kitchen and separate utility room.

  • Replacement dwelling
  • Design and build on hill site plot
  • Restricted site access
  • Balcony
  • Bridge to rear door
  • Under-floor heating throughout

Interested in Self-build?

  • Upload up to 5 files, max size 2mb per file.
    Drop files here or
    Accepted file types: pdf, jpg, jpeg, png, tif, doc, docx.
    • We'll never share your email address and you can opt out at any time.
      See Privacy policy

    • This field is for validation purposes and should be left unchanged.